The Ski is the Limit

Wat stond er in het nieuws...


Haarlems Dagblad, 27 augustus 2011 door Paul van der Kooij.
Nieuw initiatief Hoofddorpse Yvonne Cassee. Lekker op ski's de problemen te lijf gaan.

Hoofddorp - Ze merkte het al toen ze nog maar net Personeel & Organisatie deed: skiën maakt je hoofd leeg. "Haar" Spanbeton B.V. mocht dan in zwaar weer verkeren, haar eerste afdalingen verlosten haar van alle stress(hormonen).
Twintig jaar later heeft de Hoofddorpse Yvonne Cassee een bedrijf opgericht waarin ze haar jarenlange ervaring als skileraar én Human Resource Manager bij bedrijven als Corus, Witco en Asics kwijt kan: the ski is the limit. Via een combinatie van sporten én gesprekken wil ze mensen vooruit helpen. Problemen op werk? Een (beginnende) burn-out? Werkloosheid? Moeite om werk en privé in balans te houden? Cassee staat met raad en daad bij: ,,Als mensen ontspannen zijn na inspanning, kunnen we echt verder komen. Individueel of in een groepsuitje.’’
Hoewel skiën voorop staat, zijn ook andere sporten mogelijk. Zo kan haar bedrijf een psycholoog inhuren die skilerares én hardlooptrainster is. En echtgenoot Hendrik Jan Cassee is hoofdleraar-snowboard bij het skicentrum Hoofddorp.


Ook zelf geeft ze al jarenlang les op de baan om de hoek. En die lessen werden, als vanzelf, steeds aangekleder. Zo hielp ze het afgelopen seizoen flink wat mensen van hun ski-angst af.
Omdat het zo groeide en ze hooguit nog als parttimer wil werken als Human Resource Manager, richtte ze een bedrijf op. Al vanaf de inschrijving bij de Kamer van Koophandel kreeg ze veel positieve reacties op de naam. Ook het idee leek aan te spreken. Zo mocht ze, na een korte uitleg, direct folders neerzetten bij haar ’eigen’ gezondheidscentrum.


De teksten maken duidelijk dat eventuele skilessen op alle ondergronden gegeven kunnen worden. Van indoor-rolmat of -sneeuwhal, tot outdoor-borstelbaan of echte piste in het buitenland. Veel wil ze zelf doen, maar ze heeft ook contacten met leraren lichamelijke oefening in Hoogezand en Breda.
Ook mindervalide mensen helpt ze graag verder. Zo mag ze zit-skiles geven. Bij deze variant zitten de sporters in een kuipje met één ski eronder. Hij zou daarom ook geschikt zijn voor mensen die slecht ter been zijn, een dwarslaesie of helemaal geen benen hebben. Ook staand skiën met spasmen, aanlegstoornis of hersenbloeding hoeven geen probleem te zijn.


,,Het leuke van skiën is dat je zo lekker geconcentreerd bezig bent, op ieder niveau’’, zegt de Hoofddorpse. ,,Beginners denken hoe ze de volgende bocht kunnen nemen. En gevorderden zijn bezig hoe ze hun stijl kunnen verbeteren. Echt iedereen kan het leren. Je wordt ook nooit direct van de zwarte piste gestuurd.’’
Op de eerste open dagen van de skibaan Hoofddorp, in het weekeinde van 3 en 4 september, kan Cassee er niet bij zijn. Ze werkt dan bij de Universiteit in Innsbruck aan één van de meest gewilde skidiploma’s ter wereld. Als ze zich volgend jaar inderdaad Staatlich Behindertenskilehrer mag noemen (en dat is nu zo ), kan dat handig zijn voor klanten met een persoonsgebonden budget. Het cursusgeld (op aanvraag), voor een basispakket met skilessen en gesprekken, skibaan en materiaalhuur, komt dan mooi in dat 'rugzakje'.